maj 30, 2024

Køb er granit husnummer det er et moderne husnummer.

Danmark er en eneste stor brugsforening sagde Palle Lauring en gang som en indledning til sin store Danmarkskrønike. Man kunne tilføje, at Danmark er smukt stiliseret med Henning Gantriis beskrivelse af barndomsbyen Lemvig, der blev til Lidenlund. Tegneserien afspejler lokallivets gang i det lille samfund. Diskretion afløses af lokal sladder opsnappet ved hjælp af byens utallige gadespejle. Persongalleriet bag de broderede gardiner er broget – avisredaktøren, borgmesteren, kunstneren og stationsforstanderen for nu at nævne nogle. Fra hus til hus alle afmærkede med det samme emaljerede blå husnummer ses et let anstrøg af tidens tand, fordi rustpletterne breder sig fra de steder, hvor emaljen er skallet af. Tegneserien mindes i dag på Lemvig museum som et billede af en svunden epoke i 50’ernes Danmark. Røde huse i teglsten, hvide havelåger og havebænke – en anden tid ja, og en svunden tid.

Væk med det lille fesent blå emaljeskilt inden kan se.

Nostalgi er næppe det, der driver os i globaliseringens tidsalder. Modernitet indebærer en anden arkitektur og andre rum i byen. Andre måder at bygge på, andre måder at ændre på byens åndehuller i form af både offentlige grønne områder og private haver – i bund og grund en fuldstændig anderledes måde at inddæmme sit dagligliv på. En måde der sætter den traditionelle blåemaljerede afmærkning af ens gebet på porten. Ikke sådan at forstå at de skrues på i bogstaveligt forstand, men som en anden udsmykning i form af granit husnummer, familienavne og firmanavne. Elegante afmærkninger, der gør enemærkerne synlige for postbud og gæster, sættes nu i højsædet. Det er kontrasternes tid, hvor en enkelt husmur i sten eller beton kræver en udsmykning, der bryder monotonien. Det er tiden, hvor det blå miniatureskilt, der passer til Lidenlund og dens forkrampede indesluttethed afløses af det storladne, det åbne og det pompøse. Moderne husnumre kan være alt fra det gigantiske nummer i en halv menneskehøjde stående på et fortov på Manhattan til det kunstneriske eller naturlige i form af monumentale granitsten og andre bjergarter.

sort granit-husnummer

Udsmyk dit hus med et stort Galaxy granit husnummer

Dybsort ”Galaxy” granit fra forskellige stenbrud overalt på kloden, og finske ”Kuru Grey” granit er et af de foretrukne materialer indenfor den moderne brugskunst og indenfor hus og have. Ud af dette kommer en elegant fremtoning til dekorative formål. Enkel i sin naturform fremstår den sorte eller den grå granit med sine små nister på den polerede overflade. Det er den forarbejdede ægte naturs tilbageerobring af byens grønne rum. Anvendelserne indendørs og udendørs er mangfoldige. Den sorte granits overflade med sine hvide, grå eller gyldenbrune nister og den grå med sine mørke nister er enkel men særpræget. Den ensartede overflade udgør en smuk baggrund for tal og bogstaver. Når den er så skinnende og blank, man kan spejle sig i den, ses selv den mindste fedtplet eller smudsighed tydeligt. Så den er nem at renholde. Ved siden af stenhuggerkunstens håndværksmæssige traditioner indebærer en vis udvikling i faget, at moderne laserteknik indgår i graveringen af tal og bogstaver. Den polerede overflade er sandblæst, hvilket er en garanti for tegnenes tydelige fremtræden på granitfladen. Som et finish er granitten malet i hånden, hvilket blot er en yderligere understregning af det knivsskarpe ’look’! Husnumre i granit leveres med et tidssvarende ophæng i rustfrit stål, som kun er en yderligere understregning af produktets holdbarhed, der ikke med årene rammes af tidens tand.

Runo Kingbo driver en postordrevirksomhed indenfor blandt andet hus & have i Odder.