juli 22, 2024

5 af de vigtigste ting at vedligeholde, når du har hus

Hvis du lige har købt dit første hus, så kan det måske godt føles lidt uoverskueligt, hvad du egentlig skal holde øje med og vedligeholde. Nu står du nemlig selv for første gang med alt ansvaret for det hus, som du bor i, i modsætning til, hvis du tidligere har lejet dig ind i et hus. Derfor kan det godt være svært at vurdere, hvilke ting man skal prioritere at få fikset først, og hvad der godt kan vente lidt.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal kigge efter, og hvad der potentielt skal laves med det samme, så får du her en hurtigt mini-guide, som kan hjælpe dig godt i gang med vedligeholdelsen af dit hjem. Her får du råd omkring alt fra rensning af tagrender til gamle gummifuger.

1. Hold vand væk fra dit hus

En af de vigtigste ting at holde øje med er, at der ikke kommer vand og fugt ind i dit hus. Dette er en ting, som du bør holde øje med løbende, da terrænet omkring dit hus godt kan ændre sig med tiden. Hvis du opdager vand og/eller fugt i f.eks. din kælder eller under dit gulv, så er det bare med at gribe ind og få det stoppet med det samme, da det kan føre store skader med sig.

2. Rensning af tagrender

Dette punkt med rensning af tagrender hænger delvist sammen med det første punkt, da dine tagrenders funktion er at holde vand væk fra dit hus. Hvis dine tagrender bliver fyldt med blade og kviste, så kan de blive stoppede, hvormed vandet vil løbe over og nedad dit hus.

Vandet kan hurtigt skade din facade, selvom der er tale om relativt lidt vand. Hvis du ikke selv er så modig på en stige, så kan du bestille en rensning af tagrender af fagmænd, hvormed du er sikker på, at det bliver gjort ordentligt.  

3. Kig efter gamle ledninger

Hvis det hus, som du har købt, er af en ældre dato, så bør du holde et godt øje med strømmen. Dette skyldes, at man i nogle ældre huse finder stofledninger, som der kan gå overgang i. Hvis du derfor opdager, at der udvikler sig varme omkring husets hovedtavle, at propperne springer eller at anlægget pludseligt slår fra, så bør du reagere med det samme.

4. Revner i facaden

Hvis dit hus har en pudset overflade, så bør du jævnligt tjekke, at pudsen ikke er revnet nogle steder. Hvis dette er tilfældet, så kan fugt nemlig trænge ind imellem pudslaget og murstenene, hvormed fugten bliver fanget imellem de to lag, da pudset virker som en barriere. Dette kan skade murstenene, så det er endnu en vigtigt ting at holde øje med løbende.

5. Tjek dine gummifuger

Ikke alle husejere ved at deres gummifuger i badet ofte skal skiftes ca. hvert 5 år. Gummifugerne bliver nemlig løsere med tiden, hvormed vand og fugt kan sive ned bagved fugen. Hvis man ikke opdager dette, så kan vandet sive ned til det underlæggende gulv eller ind i væggene, hvor det kan danne skimmelsvamp. Dette er sundhedsskadeligt, så det er igen en ting, som du bør holde nøje øje med.