juni 15, 2024

Hvad må du selv, når der skal fjernes træer?

Når man står overfor et stort træ, der skal beskæres eller flyttes, kan det virke som en opgave, man sagtens kan klare på egen hånd. Til en vis grad er det også en opgave, som mange gør-det-selv-mennesker faktisk kan klare – men man skal bare være opmærksomme på nogle ting, før man giver sig i kast med den omfattende opgave, som det faktisk er. Uanset om flytningen skyldes naboklager eller måske dovenskab, fordi opgaven er for uoverskuelig, så kan man komme til et punkt, hvor det er blevet nødvendigt at flytte træet. Har du overtaget en ejendom, hvor du ikke er helt tilfreds med buskadset, er det på rette tid at gøre noget ved problemet.

Sådan flytter du træet på egen hånd

Til at starte med skal du forberede træet på flytning, hvilket du skal gå i gang med allerede i efteråret før året, hvor du ønsker at fjerne træet. Her skal du forberede rødderne og ikke mindst rodnettet på flytningen. Det gør du ved at grave en ring omkring rodnettet, som skal være ca. 60 cm dybt. Ringen skal fyldes med porøs jord, hvilket gør, at rodnettet lettere kan give slip, når det er tid til at blive fjernet.

De næste skridt kræver omhyggelighed og forsigtighed, hvis træet skal bevares. Du skal nemlig først:

  • Grave grøften tom for jord, som du fyldte op i efteråret
  • Grave ned til bunden af rodklumpen
  • Løsn rodklumpen, men vær forsigtig, så klumpen ikke går i stykker
  • Skub en plade under rodklumpen, så du kan trække træet op ad hullet
  • Transportér derefter træet til dets nye voksested

Hvis du gerne vil beholde træet eller busken, som du flytter, er det en rigtig god idé at finde et sted, hvor du for fremtiden ved, at træet ikke kommer til at genere på hverken den ene eller den anden måde. Så slipper du nemlig for at skulle igennem hele møllen endnu engang om nogle årtier. Det kan være meget farligt at flytte et træ, som er mere end fire meter højt. Er træet under den højde, kan man som privatperson til dels godt flytte træet selv.

Hvis træet er mere end 4 meter…

…så er det ikke en god idé at begive sig ud i at flytte eller fjerne det selv med mindre, at man har en baggrund inden for træfældning, beskæring eller andet, der gør, at man har de rette kompetencer til at håndtere så stort et træ ved fældning. Er du ikke selv egnet til at flytte træet, kan du f.eks. finde en fagperson, som beskærer træer i København. Overalt i landet er der kyndige og professionelle fagmænd, der på en sikker og forsvarlig måde kan fjerne dit træ.

Hvis du har fået flyttet dit træ – uanset om du eller en anden har foretaget arbejdet – er det vigtigt, at træet får god pleje i løbet af de næste 4-5 år. Sørg for at vande træet ofte og fjern gerne de døde grene, så snart du opdager dem. Og ellers: pøj, pøj med træflytningen.